24.4.2013

Merkkitikut omasta takaa


Kauppareissulla silmiini osui taimien merkkitikkuja, valikoima oli runsas ja hintaakin aikalailla. Itse teen joka kevät uudet tikut, en varmaan edes löytäisi varastostani keväällä tikkuja, joten turha vaiva olisi niitä varastoida. Useimmiten tikkutarve alkaa silloin, kun ryhdyn leikkaamaan talventörröttäjiä ja haravoimaan pihamaata. Yksi parhaista aineksista tikuksi on siperiankurjenmiekan kukkavarret. Niihin kiinnitän vahvasta pahvista tehdyt nimikyltit. Pihaa haravoidessa löytyy toki paljon muutakin tikuiksi sopivaa materiaalia, kukkavanat ovat vain osoittautuneet niin hyviksi et useimmiten käytän niitä.
Kuvassa siperiankurjenmiekkapenkki, josta jo tikkuja leikattu, mut paljon on viel jäljelläkin. Suurin osa varsista toki joutuu hakettimeen ja pensaiden alle katteeksi.
ps kasvattaako joku kurjenmiekan siemenistä uusia? Itse en ole koskaan kokeillut, kun kukkaa saa jakamalla niin helposti lisättyä.

14 kommenttia:

 1. Siperiankurjenmiekan kukkavarsia olen minäkin käyttänyt merkkitikkuina.
  Olen myös siemeniä laittanut kerran. Unohdin että olin edes kylvänyt syksyllä mitään kun ei alkanut taimia kuulua seuraavana kesänäkään. Vuosi siitä eteenpäin ja penkissä oli pieniä, ohuita miekanhuiskaleita. Jee :D Saa nähdä kuinka monta vuotta kestää ennenkuin ne kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla TuijaR et sullakin kukkavarret käytössä. Arvelinkin vähän siemenistä lisäämisen aikaa vieväksi hommaksi, tosi hienoa et olet onnistunut noin hyvin:))

   Poista
 2. Ei voi mitään, kohta alkaa minunkin sormeni syhyämään jotain kylvöksiä tai istutyuksia, jos ei vielä muuta, niin suunnittelemaan. Tuon idiksen kopsaan itselleni, paitsi luulen, ettei tarvitse montaa lappua tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aina niitä muutaman tarttee, laita vaik muutama yrttipurkki ikkunalle:)

   Poista
 3. Hauska idea! meillä näkyy Isomaksaruohon varsia, pitääpä testata niitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaikki tukevat suht ohuet talventörröttäjät käy mainiosti ja halvaksi tulee;)

   Poista
 4. Hyvä idea onkin. Mä olen ottanut kukkakeppejä tuoksuvatun oksista ja hyviä ovatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuoksuvatukkakin tosi hyvä, siihen vois varmaan suoraan kirjoittaa veden kestävällä tussilla nimetkin? meilläkin on paljon tuoksuvatukkaa, siitä kasvaa niin hyvä ja kaunis näkö- ja pölynsuoja, kova homma vain niidenkin leikkaamisessa.

   Poista
 5. Hei,
  eilen leikkasin ruusuangervoni viimevuotiset kukkavarret ja niistä saa hoikat, vahvat ja kauniit kepit. Ajattelin niitä käyttää myös kukkakeppeinä.
  Tuo väri on kuin vaaleaa pronssia.

  VastaaPoista
 6. varmaan myös oikein hyviä, mulla ei taida ollakkaan ruusuangervoa, angervoista tykkään kovin eli löytyy ainakin paju-, pihlaja-, mesi-, töyhtö- ja morsiusangervoja. siperiankurjenmiekan kukkavanat ovat todella kauniit, myös siemenkodissa on kaunis muoto:))

  VastaaPoista
 7. Ekologinen idea. Mulla oli kerran muoviset tikut, ajattelin että kestävät vuodesta toiseen. Kuinkas sitten kävikään? Kirjoitin kukkien nimet tussilla, joka ei kestänyt valoa ja lopulta koirani keräsi kaikki tikut ja levitti ympäri pihaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti Nettimartta hauskasta tarinasta, sua ei varmaan silloin naurattanut, mut ehkäpä jo nyt;) koirulit keksii aina kaikenlaista hauskaa ja joskus vähemmän hauskaakin!

   Poista
 8. Kurjenmiekkatikut on vielä kauniitkin, kun jättää siemenkodan paikoilleen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä TuijaR:)) omassa blogissani on sellaisistakin tikuista kuva.

   Poista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !