2.5.2015

Kestävät marjapensaiden tuet harjateräksestä

Yksinkertaisempi malli, jossa pensaan keskellä yksi pystytuki.
Omaan blogiini näyttää tulevan paljon lukijoita, jotka ovet hakeneet tietoa kestävistä marjapensaan tuista. Niinpä ajattelin laittaa tämänkin blogin puolelle vähän juttua parista erilaisesta, harjateräksestä tekemästäni marjapensaan tuesta. Molemmat tuet ovat toimivia ja huolettomia, ne kestävät paikallaan kesät - talvet.

Yksinkertaisempaan malliin tarvitaan korkeaksi pystytueksi pensaan keskelle 8-millisestä harjateräksestä yksi n. 2,5 m:n pätkä (riippuen halutusta korkeudesta ja siitä, kuinka paljon pätkää saa upotettua maahan).

Lisäksi tarvitaan pensaan ympärille taivutettavaksi renkaaksi 6-millistä harjaterästä. Jos pensaat ovat pienehköjä, yhdestä täysmittaisesta pätkästä saa puoliksi leikkaamalla renkaan kahteen pensaaseen.

Pystytuen päähän tavutetaan silmukka ja pystytuki työnnetään tukevasti maahan pensaan keskelle. Renkaaksi tulevaa teräksenpätkää taivutellaan renkaan muotoon, pujotetaan se (alakautta) pensaan ympärille ja kiedotaan päät toistensa ympärille renkaaksi.

Rengas ripustetaan sopivalle korkeudelle tekemällä vahvasta narusta tai rautalangasta muutama ripustin eri puolille rengasta ja kiinnittämällä ne ylhäällä olevaan silmukkaan. Tämän yksinkertaisemman mallin etuna on se, että pensaan ympärillä ei ole maassa lainkaan pystytukia, jotka voivat olla vähän tiellä, jos esim. joutuu niittämään marjapensaiden ympäristön.

Malli, jossa pensaan ympärillä muutama lyhyempi pystytuki.
Toiseen malliin tulee pensaan ympärille useampi matalampi pystytuki, joiden varaan kiinnitetään harjateräksestä rengas pensaan ympäri. Pystytukia varten leikataan 8 mm:n harjateräs n. 120-140 cm:n pätkiin (pituus haluamasi tuen korkeuden mukaan). Lisäksi tarvitaan toinen kahteen yhtä pitkään osaan leikattu harjateräs (6 metrin pätkä kahtia, tästä tulee rengas kahteen pienehköön pensaaseen).

Lyhyempien pätkien toinen pää taivutetaan silmukaksi, pätkät työnnetään maahan pensaan ympärille, n. 4 kpl/pensas. Pidempi pätkä taivutetaan pensaan ympärille tulevaksi renkaaksi ja pujottaen se tukikeppien silmukoiden läpi.

Tästä pääset aiempaan harjateräsjuttuuni tässä blogissa.
   

2 kommenttia:

  1. Täältähän löytyykin paljon hyviä vinkkejä puutarhaan. Meidän piha ei ole kovin iso, mutta hommaa tuntuu silti riittävän. Kevät on ollut aikaa suunnitella ja nyt olisi ryhdyttävä tuumasta toimeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan itsekin ilahtuneeni, kun löysin tämän yhteisblogin. Täältä pääsee myös kivojen puutarhablogien "jäljille". Puutarhassa on mukavaa, kun saa itse sekä suunnitella että toteuttaa, molemmat vaiheet on omalla laillaan kivoja :)

      Poista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !