22.3.2015

Keinopesä pölyttäjille

Viime kesänä pihaltamme kaadettiin koivu. Rungosta sahatuista pölleistä säästin kaksi ihan tiettyä tarkoitusta varten. Näistä pölleistä ajattelin rakentaa keinopesiä ja siihen tarkoitukseen ne tulivatkin.

Seuraava lainaus on Suomen Luonto -sivustolta:

 
Erakkomehiläiset ja -ampiaiset ovat törmänneet asunto-ongelman niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Pölyttäjille tutut pesäpaikat, kuten lahonneet puut, siivotaan pois ja pesimiseen sopivat hirsirakennukset alkavat käydä harvinaisemmiksi. Pesäongelmaa voi helpottaa asentamalla ulkotiloihin helppovalmisteisia ja helppohoitoisia keinopesiä.

Kunhan pölyttäjät löytävät pesälle, niiden läsnäolosta on hyötyä myös puutarhalle. Tutkimusten mukaan jo muutama keinopesä puutarhan läheisyydessä parantaa satoa ja antaa lisäpotkua kukille. Tutkimusta on tehnyt Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Sotkamon asema sekä Kainuun ely-keskus.


Keinopesät on hyvä virittää paikoilleen viimeisten lumien aikaan maalis–huhtikuussa, kun erakkomehiläisen loppukesästä munitut poikaset kuoriutuvat ja alkavat etsiä omia pesiä. Erakkomehiläiset eivät ole aggressiivisia eivätkä puolusta pesäpaikkaansa, joten keinopesän voi ripustaa vaikka asuintalon seinään.


Talveksi keinopesän reiät on hyvä peittää esimerkiksi puulevyllä, tai koko asuntolan voi nostaa kylmävarastoon suojaan linnuilta.

Luet tarkemmat ohjeet, kuvien kera, Parasta aikaa -blogista.
7 kommenttia:

 1. Onpa kivan näköinen pesä :)

  VastaaPoista
 2. Samoin sanoin kuin edellinen, kivan näköinen.

  VastaaPoista
 3. Kyllä mun mies taas ihmettelee kun tämmöistä pyydän!! Kiitos vinkin jaosta!!

  VastaaPoista
 4. Hieno!
  Kiitos vinkistä, pitääpä alkaa touhuta mökille :D

  VastaaPoista
 5. Hieno!
  Kiitos vinkistä, pitääpä alkaa touhuta mökille :D

  VastaaPoista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !