14.2.2015

Maitotölkit talteen!

Kevään kylvökauden hiljalleen käynnistyessä on jälleen aika kaivaa esiin kylvöpurkit ja -purnukat. Taimikasvatuksessa maitotölkit ovat mielestäni ihan parhaasta päästä, nyt kannattaa alkaa kerätä talteen tyhjenevät tölkit!

Maitotölkkipurkit ovat juuri sopivan kokoisia monille taimille. Ne kestävät hyvin taimikasvatuksen ajan, minkä jälkeen ne on helppo hävittää loppuun käytettyinä.

Näissä ei myöskään ole kasvitautiongelmia, kuten vuodesta toiseen kierrätettävissä muoviastioissa.


Huuhdotun maitotölkin alaosasta leikataan kasvilajin mukaan sopivan kokoinen purkki, korkeudeltaan n. 10 - 15 cm. Purkin parista alanurkasta kannattaa leikata pois pienet palaset, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan ulos purkin pohjalta.

Blogistani löytyy vielä vähän lisävinkkejä maitotölkki-purkkien käytöstä.

Oikein mukavaa ystävänpäivää kaikille!

12 kommenttia:

 1. En ole koskaan käyttänyt maitopurkkeja. Nyt aion säästää ja käyttää! Nimittäin tomaateille nuo ois todella kätevät. Ja tykkään muutenkin kierrätysajatuksesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kuinka kiva kuulla, että tästä poiki ainakin yksi uusi maitotölkkien käyttäjä :) Olen käyttänyt näitä ainakin toistakymmentä vuotta ja hyväksi havainnut, toivottavasti toimivat sinullakin! Juuri tomaateille nuo ovat vallan sopivan kokoisia.

   Poista
 2. Liisan kotona15.2.2015 12.03

  Hyvä idea, mitä ei todellakaan ole tullut ajatelleeksikaan :) Terkuin Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, että sait uuden idean, kannatti siis laittaa tämä postaus :)

   Poista
 3. Kiva juttu, maitotölkit, jos jaksan vielä muutaman siemenen kylvää, jokos muuten esim. samettikukan siemenet voi kylvää näin kerrostalon sisätiloissa. Kylvömullan olen jo ostanut:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä samettikukat on yksi pitkähkön taimikasvatuksen vaativia kukkia, joten näillä main ne voi hyvin kylvää. Hiukan riippuen siitä, miten hyvät valaistusolot sinulla on taimille. Mitä aiemmin kylvää, sen paremmin valoa on hyvä olla tarjolla, muuten taimet tahtovat helposti venähtää vähän honteloiksi.

   Poista
 4. kiitos tästä Kerttuli, maitotölkit on todella käteviä, itsekin olen niitä aina välillä käyttänyt ja hyviksi todennut. käytän myös esim. hunaja- ja fetajuustopurkit taimikasvatukseen, pari reikää vaan pohjaan ja ovat valmiit käyttöön.

  VastaaPoista
 5. Äiti aina kasvatti tomaatit maitopurkeissa, eipä ole itsellä tullut mieleen, ja niin hyvä vanha kikkakolmonen :)
  Muutaman olekin pessyt tomaatteja varten, kylvän sitten parin viikon päästä.

  VastaaPoista
 6. Mun suosikki on kaikki supervärikkäät mehupurkit. Mieluiten keltaista, niin kylväessäkin tulee hyvä mieli. Ja hei, tosi kiva blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, noi mehutölkit olisi vielä astetta esteettisempi juttu, jos niitä vain on saatavilla. Meilllä kun juodaan omatekoista mehua lasipulloista, niin mehutölkkejä ei valitettavasti kerry :(

   Poista
 7. Luulin olevani ainoa, joka käyttää vielä maitopurkkeja taimikasvatukseen. Mukava huomata, että muitakin purkin hyödyntäjiä löytyy. Kiitos vinkistä leikata alakulmista palat pois, sitä en ole tajunnut tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän viiveellä vasta huomasin tämän kommenttisi. Joo, on meitä tosiaan varmaan enemmänkin, ja lisää näyttäisi olevan tulossa :) Huomasin tosiaan, että taimet alkoivat voida purkeissa huomattavasti paremmin sen jälkeen, kun hoksasin leikata nuo kulmapalat pois. Etenkin maissintaimet näyttävät kärsivän juurilla seisovasta vedestä.

   Poista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !