18.12.2014

Sammalkuusi tuo joulun tunnelmaa porraspielessä


Talomme porraspielessä oleva sammaloitunut penkki somistautuu vähitellen vastaanottamaan jouluvieraita. Muutama kesä sitten tein laakeita betonilautasia, joille olen laittanut kasvamaan hirvensarvi- ja pallerojäkälää. Hyvin ovat kiinnittyneet betoniin, ei kovinkaan tuuli saa niitä riepoteltua irti. Sammalkuusen asetin niin ikään betonivadille ja koristelin pihlajanmarjoilla. Sekä pihlajanmarjat että virkatun tähden kiinnitin rautalanganpätkillä kuuseen.
Helmi näyttää olevan sitä mieltä, et emäntä saisi lopettaa askartelut tältä päivältä, Hän lähtisi mielellään jo lenkille!
Viime kesänä tein lisää tuoksuvatukanlehtilaattoja, ne ovat hauskoja myös tarjoilualustoina esim. jyville, erilaisille siemenille ja vaikkapa pihlajanmarjoille kuten tuosta alemmasta kuvasta näkyy. Sydämenmuotoisen laatan olen tehnyt piippuköynnöksen (Aristolochia macrophylla) lehteä muottina käyttäen. Piippuköynnöksen lehdet ovat isoja ja niissä on juuri sopivan vahvuinen ruode, sitä tarvitsee harvemmin ohentaa betonivalua varten.
Keräsin syksyllä hieman pihlajanmarjoja lintujen talviruokintaa varten. Näin joulun aikaan niitä on mukava laittaa tarjolle betonilehdille. Perinteisesti vaihdamme jouluksi uudet havut portaiden eteen. Näin loskaisena aikana ne puhdistavat tehokkaasti kengänpohjat ravasta. Havut somistavat myös lemmikkiemme hautakiveystä.
kaikille Tee se itse -ideoita puutarhaan blogin kirjoittajille ja lukijoille
tv Värjärin padan Ilona

11 kommenttia:

 1. Kivoja ideoita ja kauniita juttuja. Enpä olekaan ajatellut, että piippuköynnöksen lehteäkin voisi käyttää betonitöissä. Kiitos viinistä ensi kesää varten.

  VastaaPoista
 2. ...siis kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukava, jos sait inspiksen. itse käytän paljon muitakin lehtiä raparperinlehtien lisäksi, esim koivuangervoilla saa kauniita kuvioita betonipintaan

   Poista
 3. Vastaukset
  1. aikansa se palveli ihan oikeasti puutarhapenkkinä, muutama vuosi sitten sain idean antaa sen sammaloitua ja palvella jatkossa betonipuutarhan alustana. mukavasti jo sammaloitunut, vaikken ole sitä millään lailla jouduttanut esim käyttämällä piimää.

   Poista
 4. Ihanaa tunnelmaa ja kauniita betonitöitä. Nehän vie mennessään, kun niitä alkaa valamaan. Ite kokeilin viime kesänä kuunliljan ja ruttojuuren lehtiä.
  Kakki luonnonkoristet ovat kyllä ihan parhaita koristeita. Tosi ihana tuo penkkikin, ajan ja luonnon muovaama.
  Hyvää Joulua teille myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niistä tulikin Irmeli varmaan tosi kauniit muodot betoniin. rouhea betoni sopii niin mainiosti erilaisten luonnonmateriaalien kanssa yhteen.

   Poista
 5. Tosi paljon kaunista, tunnelmaista joulua olet osannut luoda :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pikku hiljaa koti sonnustautuu joulun tunnelmaan, tänään rakennan seimen...tosin valmiista figuureista

   Poista
 6. Kaunis sammalpuu ja virkattu tähti! Ihanat betonityöt! Hyvää joulua!

  VastaaPoista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !