13.9.2014

Syyskuu - betonikuu?

Betonityöt näyttävät olevan täällä blogissa jonkinlainen syyskuun teema. Ehkä niille on nyt vähän paremmin aikaa, kun kesän pahimmat puutarhakiireet ovat hellittäneet? Täytyypä pistää omakin betonirikka rokkaan.

Olen etsinyt jo pidempään laattoja, jotka olisivat jonkin verran vakio-30-senttistä kapeampia, vaikea löytää. Lopulta löysin pienen määrän, mutta melkoisen kalliita, viisi euroa kappale.

En älynnyt tai raatsinut ostaa laattoja ihan riittävästi, muutama jäi puuttumaan. Sitten huomasinkin, että tuollainen kaupan musta muovinen valmisruokarasia, mitä käytän paljon taimikasvatuksessa, on juuri saman kokoinen. Sellaiseen voisi kokeilla valaa muutaman puuttuvan laatan.


Vanhastaan minulla oli vielä jäljllä säkki sopivaa kuivabetonia (sementtilaasti S 30). 

Kädet tulee suojata hanskoilla, hengityssuojainkin on hyvä olla kuivabetonin pölyämisen vuoksi. Laasti sekoitetaan veteen. Pienen määrän onnistuu hyvin sekoittamaan käsinkin esim. puukepillä. Suurempaan määrään tarvitsee koneellisen sekoittajan. Sekoitusastian pohjalle kannattaa ensin laittaa hieman vettä, jottei betonijauhe jämähdä astian pohjalle.

Tein kerralla annoksen, johon laitoin reilun litran vettä. Veteen lisätään kuivabetonia vähän kerrallaan, kunnes seos on melko paksua ja jähmeää.

Betonimassan sopivaa paksuutta voi testata "pallotestillä". Kun massa on sopivan paksuista, siitä saa otettua käteen pallon, joka kuitenkin litistyy kun sitä pitelee kädessä. 


Valmis massa kaadetaan tai siirretään kauhalla tms. valuastioihin. Astioita on hyvä ravistella kevyesti, jotta saa ilmakuplat poistumaan. Annetaan kuivua rauhassa. Laiskuuttani en nyt laittanut näihin vahvikkeeksi metalliverkkoa, se olisi toki voinut olla järkevää.

Säkillisestä kuivabetonia sai useamman laatan, joten hinnaksi tuli murto-osa kaupan valmislaattojen hinnasta. 

Itse tehdyt betonilaatat sulassa sovussa kaupan laattojen kanssa.
Yhteen laattaan painoin koristeeksi lasten aikanaan maalaaman
pienen leppäkerttukiven.

7 kommenttia:

 1. Kyllä betoniaskartelu on hauskaa ja niistä saa mitä vain. Todellakin laatat saa halvemmalla, kun viitsii itse tehdä.

  VastaaPoista
 2. Minä olen sekoittanut säkillisen betonia kottikärryissä lisäten vettä vähitellen. Ehkä hiukan hidasta ja työlästä, mutta sujuu kyllä. Harvoin sitä säkkitolkulla samana päivänä muutenkaan jaksaa betonitöitä varten massaa tehdä. Itse tehdyt laatat ovat halpoja ja yksilöllisiä. Paljon hauskempia kuin kaupoista kalliilla ostetut.

  VastaaPoista
 3. Hyvän muotin keksit ja hienoja tuli ! Mukavaa että kirjoitit selkeät ohjeet !

  VastaaPoista
 4. Kun saiskin aikaiseksi :) Värkit olisi jemmassa kyllä...

  VastaaPoista
 5. Kiva jos ohjeista on iloa! Between, mainio idea tuo kottikärryjen käyttäminen betonin sekoittamiseen. Noin isoa astiaa ei oikein muuten tahdokaan löytyä, ja laakean mallisena toimii varmasti hyvin sekoitusastiana. Niistähän se on helppo kipata betoni eteenpäinkin, ainakin jos tekee jotain vähän isompaa.

  VastaaPoista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !