12.8.2014

Kuvioidut betonilaatat

Merja blogista Puutarhakirja välitti julkaistavaksi juttunsa kuvioiduista betonilaatoista myös tänne ideablogiimme. Kiitos Merjalle, ja tässä seuraavana lainattuna Merjan blogista hänen ideansa ja tekstinsä kuvineen. Välittäjänä ylläpitäjä pivi 

Kasvihuoneen lattia on ladottu betonilaatoista, sellaisista aivan perusharmaista ja tylsistä. Niinpä päätin elävöittää lattiaa parilla itsetehdyllä laatalla.

Tein lattialaattoihin koristekuviot värikkäillä mosaiikkikaakeleilla. Koska en osaa leikata ja taiteilla kaakeleista mitään varsinaisia muotokuvioita, kantti kertaa kantti sai riittää minulle. Värit ovat kuitenkin kauniit, ja mielestäni lopputulos on varsin onnistunut. ”Sikses hyvä”, kuten Turussa sanotaan.
Perheenpää teki minulle juuri oikean kokoiset muotit kovalevystä ja puulistoista. Sommittelin kaakelilaatat haluamikseni kuvioiksi, ja liimasin laatat nurin päin kiinni muottien pohjiin. Sitten vain kerros betonimokkoa, pala kanaverkkoa, muotit täyteen ja koko komeus kuivumaan kolmeksi päiväksi. Muotit oli koottu ruuveilla, joten laattojen irrottaminen oli helppoa, kun vain avasi ruuvit.

Laatat ovat kooltaan 21 x 21 senttiä, paksuus on noin neljä senttiä. Käytin Weberin Vetonit S 06 -ohulaaastia. Näihin kahteen laattaan juuri sopiva määrä oli 7,5 kiloa laastijauhetta ja litran verran vettä. Sekoitus tapahtui porakoneeseen kiinnitetyllä betonivispilällä.

Olen aikaisemmin tehnyt betonista mm. lintukylpyjä raparperinlehdistä, pannunalusen kesäpöytään, pitsikuvioituja vateja ja lehtikoristeisia askellaattoja perennapenkkeihin. Mukavaa hommaa, johon mieluusti palaan kesä kesän jälkeen.

Merja - Puutarhakirja

7 kommenttia:

 1. Hienoja! Ihanat väripilkut kokonaisuudessa! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Kiva idea, tuolla varastossa odottaakin pari säkillistä laastia... :)

  VastaaPoista
 3. Nuo kirkkaat värit oikein hohtavat betonia vasten-mainio idea!

  VastaaPoista
 4. Tästäkin ideasta on taas moneksi!

  VastaaPoista
 5. Ihania. Olen tehnyt ruukkuja ja kiinnittänyt kiviä ja simpukoita, mutta ne eivät pysyneet betonissa kovinkaan hyvin. olisi pitänyt vielä liimata. Miten näiden laita ei miten saat pysymään?

  VastaaPoista
 6. Kiitos paljon kommenteista! Olen itsekin kovin tykästynyt laattoihin. Liisa, kaakelinpalat ovat tarttuneet tosi lujasti kiinni betoniin, siis uponneet tiukasti sinne sisään. Kun upottaa jo tekovaiheessa, pysyvät hyvin. Liimaaminen tosiaan voi olla hankalampaa.

  VastaaPoista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !