30.8.2014

Harjateräs toimii puutarhassa

Löysin tämän blogin ilokseni tässä kesällä, ja pääsin mukaan kirjoittajien joukkoon, kiva juttu.

Olen puutarhassani pikkuisen hurahtanut harjateräksen ja betoniverkon käyttöön. En oikein tiedä, milloin tulee vaihe, että rakennelmia on yksinkertaisesti liikaa, ei mielestäni onneksi ainakaan vielä.

Harjateräs on tosi monipuolinen materiaali. Ohuimmasta, 6-millisestä teräksestä (tai vähän paksummastakin) vääntää puutarhaan nopeasti melkein mitä vain. Milloin minkäkinlaisen pidikkeen kaatumaisillaan olevalle kasville.
Hyllykkö kasvihuoneessa.

Törröttävät teräksenpäät kannattaa taivuttaa
kauniille kiepille. Vääntämisessä voi käyttää
apuna vasaran "naulanirroituspuolta".Harjateräs on kestävää, kaunista ja kohtuullisen edullistakin. Siitä syntyvät niin tuet marjapesaille, köynnöstuet, erilaiset kaaret moniin tarkoituksiin kuin myös monenlaiset pidikkeet.

Työstämiseen ei tarvita kovin kummoisia välineitä, kunnollisiin leikkureihin kannattaa kuitenkin investoida. Useissa rautakaupoissa on myös käytettävissä hyvät leikkurit, joilla terästä voi jo alustavasti pilkkoa suunnilleen sopiviin mittoihin - on näin helpompaa kuljettaakin.

Harjateräksenpätkien päiden taivuttelussa voi käyttää apuna erilaisia tukevia rakennelmia, joissa on sopivia koloja avuksi esim. vanhat metalliset tikapuut, metalliset putkenpätkät ym.
Parasta puutarhasta -blogistani löytyy erilaisia ideoita ja tarkempia ohjeita harjateräksen ja teräsverkon käyttöön.

Hyvän viikonlopun toivotuksin, Kerttuli

7 kommenttia:

 1. Harjaterästä löytyy meidänkin puutarhasta. Meillä noihin päihin on laitettu viinipullonkorkki-korkkeja, jotta eivät olisi teräviä :)

  VastaaPoista
 2. Kivoja ideoita! Kieputetut päät tekevät noista kauniin näköisiä! Täytyypä kaivella varastoja, raksa-ajalta on saattanut jotakin jäädä talteenkin... :)

  VastaaPoista
 3. Kivoja ideoita! Noista olen kiinnostunut, ei vaan ole vielä tullut itelle laitettua. Kävin kurkkaamassa blogiasikin, mielenkiintoista. Hyvää syksyä sinulle!

  VastaaPoista
 4. Ehdottomasti hyvä ja kestävä materiaali tuo. Tykkään noista kiehkuroista, jotain vähän spesiaalia.

  VastaaPoista
 5. Mukavia koristeita noista saakin. Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia kaikille mukavista kommenteista :) Nyt kannattaa tosiaan kaivella erilaiset rauta-aarteet esiin kätköistä, pienistäkin pätkistä saa aikaan monenlaista, ja teräsjutut toimivat hyvin talvellakin! Tässä osoite postaukseeni, jossa kerron harjateräksen talvikäytöstä: http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/2013/12/harjateras-toimii-talvellakin.html

  VastaaPoista
 7. Nuo terästen päiden kieputukset tosi kivat!

  VastaaPoista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !