13.10.2013

Valaisevaa (?)


Tontin reunamalla on muutama vanha kaadettu sähköpylväs. Sähkölaitos ei korjaa niitä pois, ainakaan maaseudulla, vaan jäävät tontin omistajalle ---> Huomioi sähköpylväiden tai vastaavien (ratapaalujen) käyttökieltosuositukset (kts. kommenteista Pivin linkit aiheeseen) Tukesin tiedote: älä osta myrkyllisiä sähköpylväitä .

Yhden pylvään paksummasta, pitkästä ehyestä päästä tehtiin toissakesänä kukkapenkkiin rajaus. Rajauspaalun alla on tukevasti suojakangasta + kivituhkaa, eli kosketus maa-aineksiin on aikanaan minimoitu.

Ohuemmat katkotut päät tulivat esille nurkkia raivatessa - joten pari led-lyhtyä sai näistä pidikkeensä. Vastaan tuli myös pari paksuhkoa, mutta matalaa hirsitolppaa -> niitä jos tulisi lisää vastaan, niin kanttiset tolpat saattanevat löytää lopullisen paikkansa pysyvinä valotolppina :)


Juttu vaati porausta ja sovittelua.
Kukkapurkin istutusta varten piti ottaa hieman järeämpää työkalua esille, eli hain miehen paikalle :) Jotenkin (kaiverrusta, porausta...) hän sai siihen parin sentin istutussyvyyden...

Ledvalot lataantuvat auringon paistaessa - muutoin niitä voi latailla manuaalisestikin :)
Tottapuhuen; eihän nämä just valaise, mutta tuikkivat mukavasti pimeällä. 
Pölkyt pysyvät pystyssä 
pohjaan porattujen 
harjaterästankojen avulla - 
maahan painettuna pitävät 
paikkansa ryhdikkäästi.
Valaisevaa syksyä!

11 kommenttia:

 1. Oiva idea, led-valon tilalla voisi olla kynttilöitäkin.

  VastaaPoista
 2. Sain tästä valaistusta. :)

  Meillekin jäi pari tolppaa, kun kaapelit vedettiin maanuumenniin. Eiköhän lähde pätkimään pylväitä...

  VastaaPoista
 3. Pylväät ovat minustakin kivat, mutta tässä yhteydessä on pakko muistaa myös että vanhojen pylväiden käyttö on Tukesin ohjeen mukaan kielletty. Kauppalehti 2012:
  http://www.kauppalehti.fi/etusivu/tukes+varoittaa+myrkkypylvaita+myynnissa/201204158451?ext=rss
  Tukes:
  http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Kemikaalituotevalvonta/Ala-osta-myrkyllisia-sahkopylvaita/

  Jätän jokaisen omaan harkintaan, mutta palstan vetäjänä katson että tämä puoli tästä vinkistä on tuotava esiin. Ja missään tapauksessa vanhoja sähköpylväitä ei saa käyttää hyötykasvien lähellä.

  VastaaPoista
 4. Ei hullumpia, vaikka viimeisimmän kommentin mukaan niitä ei saisi käyttääkään.

  VastaaPoista
 5. Pivi: juuri näin, hyvä huomio -> lisäsin maininnan tekstiinkin ja omaan blogiini (mutta mitä luulet, poistanko täältä koko jutun?) Takaraivossahan tuo asia on, mutta niinpä unohtui kertoa...
  Ikävä kyllä, näitä sähköpylväitä nähdään maahan tolpattuna ! ja olen nähnyt ratapaaluista tehtyjä rajauksia kovin arvelluttavissa paikoissa (maistuukohan salaatit...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että lisäsit maininnan käyttörajoituksista teksteihin. Ei poisteta, vinkin idea on niin hyvä ja nämä voi tehdä tavallisista pölleistäkin ! Niitäkin voi itse käsitellä kestävämmäksi turvallisemmilla aineilla.
   Ratapölkyt olisivat juu tosi kauniita, siksi en ihmettele että ennen kun ei tiedetty niiden sisältämistä myrkyistä niitä tuotiin pihoille. Mutta kasvimaalla - huh...

   Poista
  2. Ok, jätetään tänne ideaksi.
   Toisaalta hyvä kun aihe tuli "vahingossa" esille - tietoisuus lisääntyy taas tätäkin kautta :)
   Mies jo ehätti arvelemaan, että onkohan nämä pöllit lainkaan niitä sähköpylväsjämiä, mutta luulen kyllä, että ovat - matalin pölli ainakin.

   Poista
 6. Tätä täytyy varioida omalle pihalle ens kesänä. Harmi ku lumi ehti sataa jo maahan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiva, että vain mielikuvitus on rajana variaatioille! :)

   Poista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !