9.6.2013

Joutomaa eli ikuisuusprojekti

Tämä kuva on muutaman vuoden takaa
Tällainen pläntti hyvää maata eli pieni kulma vanhaa viljapeltoa on ollut minun joutomaani alku.
Tämä vanha pieni heti sotien jälkeen isäni rakentama talo on viljapeltojen reunassa ja aivan lähellä tietä. Ajatus saada jotain näkösuojaa talon ja tien väliin kasvatti ajatuksen ottaa pieni kulma viljapeltoa istutuksille ja näin tämä ikuisuusprojekti joutomaa sai alkunsa.
Työtä ja vaivaa ja vaivaa ja työtä se on ollut mutta samalla ihan kivaa kunhan vain olisi aikaa ja myöskin vahvat voimat tuolla joutomaalla punnertaa.
Nyt viiden-kuuden kesän jälkeen on tulos mielestäni lähes sellainen jota jossain mieleni sopukoissa silloin aloittaessani ajattelin.
Joutomaahan on istutettu puita ja pensaita, vaahteraa, tammea, mäntyä ja kuusta ja ihan itsestään koivuja kasvaa ihan liiaksi asti. Aivan tien tuntumaan olen istuttanut salavaa, näkösuojaksi.
Joutomaassa on kolme perennapenkkiä ja rakkaan kissamme Akun hautapaikka.
Joutomaa oli siis vanhaa viljapeltoa ja aluksi  se ei kasvanut rikkakasveja, mutta nyt siellä kasvaa kaikkia rikkakasveja joita vain voi kuvitella nurmikolla kasvavan. Kevällä ensin siis tietysti voikukkaa ja sitten sen jälkeen kaikkea muuta. Noin kolme neljä kertaa kesässä mieheni ajaa vapaana olevan nurmen ruohonleikkurilla ja eniten työtä teettää perennapenkkien rajaus.
En tiedä olenko iloinen tällaisen joutomaan olemassa olosta, mutta ainakin työtä ja puuhaa se on minulle ja miehelleni tarjonnut yllin kyllin.
Tämä kun on vanha kotini, niin muutakin pihapiiriä löytyy ja nekin kaipaavat koko kesän hoitoa ja kunnostusta.
Lisään hieman taustatietoja, joutomaan suhteen olen tehnyt paljon erilaisia virheitä. Ehkä numero yksi on ollut se, että olen tehnyt erilaisia asioita ensin ja vasta sitten ajatellut.
Perennapenkit perustin ihan vain möyhimällä peltomaata ja sitten istutin taimet, olisin voinut perustaa esim kohopenkkejä, näin olisin voinut tehdä tuon rajaushomman helpommaksi.
Näistä virheistä voin kirjoitella lisää.......


Tällainen kuvakulma

 
Tämä kuva on viime vuodelta


4 kommenttia:

 1. Hyvässä vauhdissa on näkösuojien kasvu. Aivan ihanat nuo heinätuppaat, melkein näen kuvassa kun ne liehuvat tuulessa. Tuossa muutaman vuoden takaisessa kuvassa istutusryhmät ovat erillään, oletko nyt yhdistänyt ne yhteen ? Hoitotyötä ja raajamista helpottaa yhtenäinen istutusalue.

  VastaaPoista
 2. Nythän näyttää jo hyvältä!

  VastaaPoista
 3. Kauniin pihapiirin laajennuksen olette ahkeroineet joutomaasta. Usein näkee vesakoituneita peltotilkkuja vanhojen talojen ympärillä, ne eivät todella silmää hiveile. miten tutulta tarinasi kuulostikaan, itse istutimme peltotilkkuun ensimmäiset puut lähes 30 v sitten, samoihin aikoihin aloitimme kuusiaidan kasvatuksen tontin ympärille. Hauska on välillä katsella pihapiirin muodonmuutosta pikkuhiljaa. Teidän Joutomaannekin näyttää jo todella vehreältä, mainio nimi varmaan jää sille pysyvästi;)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteistanne, niin kyllä se on meille Joutomaa. Silloin kun ihan tyhjään peltotilkkuun aloin jotain suunnitella tuo nimi oli heti valmiina.Toisaaltaan ei se ole minkään suunnitelman tulos, se on sellainen alati muuttuva projekti.Toiset jutut ovat onnistuneet, toiset eivät.......

  VastaaPoista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !