15.5.2013

Antakaas neuvoja

Talomme takana on koiranputkea ja nokkosta kasvava joutomaa. Yritän pikkuhiljaa valloittaa sitä takaisin ihmiskäyttöön. Ensimmäisenä kesänä niitin sen ja vein kasvinjätteet muualle kompostiin. Nyt yritän tehdä hassuja kohopenkkejä, joissa on paksulti sanomalehteä alla. Jospa niiden avulla saisin pikkuhiljaa koiranputket väistymään. Läheisestä kivirauniosta löytyi kasa vanhoja tiiliskiviä. Niistä on mukava kasata reunoja. Sammalilla tukin koloset.Olen myös kiikuttanut villejä marjapensaita ojien reunoilta ja istuttanut pistokkaita sinne tänne syömään voimaa rikkakasveilta.  Peltojen laitamilta olen löytänyt lehtosinilatvaa, ym kauniita luonnonkukkia, joilla yritän viedä tilan nokkosilta. No osan nokkosista voin tietysti syödä! Ajatukseni on yhden ihmisen voimin ja ilman suuria hankintoja tehdä tämä valloitustyö.

Mitäs sanotte viisaammat? Miten te tekisitte? Tarvitsen varmasti monta hyvää ideaa, ennenkuin vanha pelto on taas minun.

15 kommenttia:

 1. Yksi keino on peittää kohta, johon on suunnitellut istutuksia vanhalla matolla, vanhalla vahakankaalla tai vain mustalla jätesäkillä ja pitää se paikallaan, kunnes valon puute on tappanut rikkaruohot. Sitten maan voi kääntää, lisätä kompostia, multaa ja tehdä istutuksen. Lopuksi kannattaa peittää istutettujen kasvien ympärys kunnolla katteella, esim. sanomalehteä ja ruohosilppua/lehtiä/haketta.

  VastaaPoista
 2. Tehdäänpäs heti huomenna yksi koepläntti tuolla konstilla! ; )

  VastaaPoista
 3. Meillä on ollut 6 vuotta paksu suodatinkangas ja soraa päällä, joten melko hyvin on rikat hävinneet. Muualla kyllä kukkii kaikki mahdolliset ei-toivotut rikat. Eivät ihan pienestä hätkähdä. Vuohenputki ja juolavehnä ovat pahimmat.

  Todella paksusti paperia/pahvia ja katetta. Mustan muovinkin pitää mielestäni olla 2-3 vuotta ennen kuin rikat edes vähenevät.

  Nätit kivireunukset. Lehtosinilatva leviää reippaasti, kokemusta on.

  VastaaPoista
 4. Muovi ja sen päälle jotain kivaa siksi aikaa.. vähintään 3 vuotta. Kova homma mutta kannattaa ehdottomasti.

  VastaaPoista
 5. Hyvä kun sanoitte, mä olisin luullut, että loppukesästä jo olisi vihulaiset kuolleina... Kiitos neuvosta. Saattaa olla, että mun pyöreä pottumaanikin on liian ohuelti suojattu. No seuraava paremmin ; )

  VastaaPoista
 6. Minä en osaa neuvoa, mutta varmasti joku senkin osaa tehdä.
  Kivistä on ihanaa rakennella kaikkea kaunista :)

  VastaaPoista
 7. Vuohen- ja koiranputket ovat niin sitkeitä, ettei niistä tahdo päästä millään eroon. Ongelmatilanteissa tapaan googlettaa, jolloin netistä löytyy hyviä ohjeita ja keskusteluketjuja siitä, miten muut ovat ratkaisseet samantyyppisiä ongelmia.

  VastaaPoista
 8. Vuohenputket...Pitäiskö ottaa vuohi? ;) Tulis putket hyötykäyttöön.

  VastaaPoista
 9. tuossahan oiva ajatus, ottaa muutama vuohi tai lammas laiduntamaan pellollesi kesäksi. meillä täällä menossa vähän samanlainen projekti eli 10 vuotta sitten laitettu hevoslaidun, mikä ollut nyt kolme kesää ilman heppoja. kasvaa juolavehnää, vuohenputkea, ohdakkeita, karhunputkea ja vaikka mitä. nyt sitten kunostamme sarat perinteisellä keinolla, kesannoimmalla: naapurin isäntä kynsi sarat ja kun multa hieman kuivahtaa tulee kynnöksen viel tasaamaan hankmolla. kesällä sit meidän on itse tarkoitus ajaa sarat jyrsimellä aina hyvien poutajaksojen aikana, jotta rikkakasvien juuret kuolevat. ensikeväänä kylvämme uuden heinänsiemenen ja osaan olen perustamassa värikasvipeltoa ja isäntä laittaa herukkapensaita.

  VastaaPoista
 10. Täällähän on ihan kasapäin ideoita, kiitos kaikille!

  VastaaPoista
 11. Hyviä ohjeita olet jo paljon saanutkin. Valitettavasti ei taida sellaista kasvia olla joka tukahduttaisi nokkosen, eikä marjapensaat auta myöskään. Me ollaan raivattu villinä rehottava puutarha jossa SUURET marjapensaat kasvoivat rikkaruohojen seassa tyytyväisinä ja vahvoina nokkoset juurellaan. :) Lehtisinilatva on kaunis ja tuoksuva... ja jonkin ajan päästä siitä on tullut sitkeä rikkakasvi. Sain pari alkua muutama vuosi sitten ja nyt sen taimia löytyy pitkin pihaa, kaukaakin siitä missä ne kasvavat. Se siementää erittäin tehokkaasti, joten ellet halua kokonaista pellollista sitä, taittele kukkavanat ennenkuin siemenet kypsyy. :)

  VastaaPoista
 12. Roundupp on paras keino vaikeiden rikkakasvien hävitykseen, jos haluaa tuloksia nopeasti.

  VastaaPoista
 13. Kiitos! Sain monta hyvää vinkkiä. Tuokin kuulosti hyvälle, että marjapensaat viihtyivät mainiosti nokkosten seurassa. Aloin heti miettimään asiaa nurinpäin. Entä jos rikkakasveja ei pidäkään hävittää... Miten niiden kanssa selviäisi sovussa menettämättä maan koko tehoa niille. Entä jos niillä onkin oma lannoitusvaikutus? Kehitellään ja kuulostellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja ajatuksia minäkin olen pyörittänyt päässäni. Vuohenputkihan on nätti, joten miksi taistelen sitä vastaan, entäpä jos kaikki kukkapenkkini olisivatkin vuohenputkikukkapenkkejä. Helppoa olis elämä. :D

   Poista
 14. Olen menestyksekkäästi vallannut itselleni kasvimaata vanhasta juolavehnän, vuohenputken ja nokkosen valtaamasta peltotilkusta. Ihan pistämätön konsti on peittää maa mustalla muovilla kokonaiseksi kasvukaudeksi keväästä kevääseen. Jos voi pitää kauemmin niin vielä parempi. Seuraavana keväänä kun maan kääntää, se on muhevaa ja mahdolliset juurenpalat voi nyppiä pois. Nytkin on muovin alla muhimassa parikymmentä neliötä :)

  VastaaPoista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !