26.2.2013

Hyödynnä vanhat kauniit lasipullot

 Ensimmäiset pullolyhtyni sain reilut 10 vuotta sitten lankomieheltä lahjaksi. Olen pitänyt lyhtyjä siitä lähtien omenapuissa ja osaa kasvihuoneessa. Lyhdyt ovat kestäneet hyvin, vain kahdessa niistä on halkeama, mikä sinänsä ei niiden käyttöä haittaa. Isäntäkin on harjoitellut lyhtyjen tekoa ja pikku hiljaa pullot alkavat pysyä ehjänä pohjaa poistettaessa. Tuon vihreän kuusessa roikkuvan pullolyhdyn isäntä teki syksyllä ja hyvin se on kestänyt talven tuiverrukset. Pullon pohjan hän leikkasi pyöröhiomakoneella käyttäen timanttilaikkaa. Reuna on hyvä hioa hiomapaperilla tasaiseksi. 
Tuikku on helppo asettaa metallista taivuteltuun pesään pulloa nostamalla. Alla olevasta kuvasta näet, miten pullo pysyy ripustimessa. Pullon kaulaosan kohdalle metallilankaan kierretään lenkki, mikä estää pullon putoamisen. Ripustamista varten metallilangan pää käännetään mutkalle. Ripustuslenkin tulee olla niin pitkä, että pullon pystyy nostamaan riittävästi ylöspäin tuikun paikoilleen asettamista varten. 
Omatekoisten lyhtyjen kohdalla on hyvä aina pitää myös turvallisuus näkökohdat mielessä. Kuvassa esitetyn pullolyhdyn rakenne on sellainen, että pullo ei pääse ylikuumenemaan ja särkymään. Ulkona tosin ylikuumenemisen vaaraa ei ole, asia pitää kuitenkin pitää mielessä käytettäessä pullolyhtyjä sisätiloissa. Pullolyhdyt, joiden pohja on suljettu, tulisi siksi aina valmistaa kuumuutta kestävästä lasista, ei tavallisista pulloista tai lasipurkeista. Yleisesti käytetyt pilttipurkit eivät ole turvallisia tuikkulyhtyinä. Joskus olen nähnyt myös pullon, jonka sisään on laitettu pilttipurkki tuikkutelineeksi. Yhdistelmä ei ole paloturvallinen, ja sitä ei pitäisi siitä syystä käyttää sisätiloissa tai edes verannalla.

3 kommenttia:

  1. Hieno postaus Ilona ! Voin hyvin kuvitella, miltä nuo näyttävät illan pimetessä, upealta ! Ja tosi hyvä pointti, että kirjoitit myös turvallisuusjutuista, niitä ei voi liikaa korostaa.

    VastaaPoista
  2. kiitos pivi:) pullot ovat todella kauniita pimenevässä illassa, mutta myös päivälläkin auringon heijastuessa niistä.

    VastaaPoista
  3. Tuossa engelskaksi yksi ohje pullon särkemiseen ilman erityisiä kojeita: http://www.picklee.com/2012/05/16/breaking-bottle/

    VastaaPoista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !