23.2.2013

Hevosenkengistä köynnöstuet

Sain viime kesänä idean käyttää hevosenkenkiä viinisäleikön kiinnittämiseen katsellessani soittokelloa. Viiniköynnöstä varten laitettiin säleiköt rappujen molemmin puolin. Säleiköt kiinnitettiin vanhoilla ruostuneilla hevosenkengillä.

 Rappujen yläpuolella olevaan parruun kiinnitettiin noin 30 cm välein isot hevosenkengät. Valitettavasti en löytänyt yhtään kuvaa, missä rakennelma näkyisi kokonaan. Käväisin illan pimeydessä nappaamassa tämän kuvan, mikä näyttää aika ankealta. Hyvin viini osaa hakeutua kenkien aukkoihin ja toivonpa sen jo ensi kesänä ulottuvan oikean puoleiseen kehikkoon asti:))
Kaiteeseen säleikkö kiinnitettiin shetlanninponin pikkuruisella kengällä. Pajukori on tuossa vain poseeraamassa, ei vakituisesti. Pajutöistä ehkäpä sitten enempi keväämmällä.

Hevosenkengistä isäntä on tehnyt myös tuulikellon lasten leikkimökin verannalle. Olen nähnyt myös hevosenkengistä tehtyjä kauniita kukkaamppeleita, isoimmassa oli paikka viidelle amppelille sekä ulkotulitelineitä. Hevosenkenkiä saa varmaan kaikilta talleilta kunhan vain kysyy. Nuo isommat kengät ovat omien heppojeni kenkiä, joten niihin liittyy vielä tunnearvoakin:))

6 kommenttia:

 1. Oi, olen aina tykännyt hevosenkengistä ! Onpas kiva käyttötapa niille. Vanhan uskomuksen mukaan ne tuovat onnea, ja hevosenkenkä oven päällä torjuu pahoja voimia. Nämä ovat paitsi kauniita, niin tuovat sinulle rutkasti onnea :)
  Ja kiitos tiedosta että noita onnenkapineita saisi kysymällä, arvaa kuka kysyy lähitalleilta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minäkin uskon hevosenkengän tuottavan onnea ja pitävän pahat poissa:))
   kiva kun innostui. Joulun alla talleilla on usein tapana tehdä ovikransseja hevosenkengistä. Maalaamalla niihin saa halutessaan myös vaihtelua, punaiset kengät jouluisessa kransissa ei ole ollenkaan hullummat;) nyt kesää vasten varmaan tuulikello, amppeliteline tai köynnöstuet ehkäpä ajankohtaisempia, mitenkähän mulle ajatus riensikin jouluun;)

   Poista
 2. Täytyypä kysyä Lapselta, joutaisiko häneltä käytettyjä kenkiä äidin köynnöstuiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uskonpa hyvinkin joutavan;) aiemmin kengittäjät eivät ottaneet kenkiä mukaansa, vaan hävitys jäi hepan omistajan tai talliyrittäjän vastuulle. siksipä useillakin talleilla näkee kenkiä lojumassa vähän joka nurkassa. nykyisin ollaan tultu hieman tarkemmiksi ja romun kerääjätkin ovat kengistä kiinnostuneita, onhan niisä arvokasta metallia, joten tallien nurkat toivonmukaan alkaa siistiytyä vähitellen. hevosenkengistä saa tuunattua hauskoja juttuja myös puutarhaan ja aina ei tarvitse edes hitsaustaitoja;)

   Poista
 3. Blogi vaikuttaa kivalle ja hevösenkenkiä kyllä öytyy omista varastoista, mutta harmi, kun kärhöt eivät kasva oikein näill korkeuksilla. Täytyy siis keksiä muita ideoita niille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mullakin kärhö kasvihuoneessa tavallisessa puusäleikössä. vaikka varsinais-suomessa asunkin, niin kärhöt eivät aiemmin menestyneet porraspielessä, asumme nimittäin keskellä isoa peltoaukeaa. nyt kun kuusiaita suojaa tonttiamme, niin kärhökin varmaan jo menestyisi porraspielessä. Varmempi on kuitenkin tuo villiviini, mikä nyt on valtaamassa verannan säleikön ja hevosenkengät on kaunis tuki säleikölle ja viinille. Hankin muuten viime keväänä Mongolian kärhön itä-hämeessä olevan lapsuudenkotini pihapiiriin. se on kestävä ja näyttävä valkokukkainen kärhö, johon sinun kannattaisi tutusta. pidän itse myös perinteisestä humalasta ja hevosenkengät tuo sille riittävän tuen.
   hevosenkengistä saa muuten myös oivia ripustuskoukkuja puutarhaan esim työkaluja tai vaikkapa vesiletkuja varten.

   Poista

Olemme iloisia kaikista kommenteista, olet tervetullut uudelleen !